87% VAN ONS LEVEN,
BRENGEN WE BINNEN DOOR.
Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel tijd we binnenshuis doorbrengen? Hoe we het gebouw gebruiken is dus van directe invloed op onze gezondheid en geluk, van de lay-out van een gebouw tot de hoeveelheid licht en het materiaalgebruik. Zelfs zoiets kleins als de grootte van een eetbord stuurt hoeveel we opscheppen. Kortom: we worden onbewust beïnvloed door eindeloos veel kenmerken van onze omgeving. Tijd om er iets mee te gaan doen!
HOE ZETTEN WE DE OMGEVING IN?
“When forming a solution to a problem we have two eyes two ears and one mouth and we should use them in that proportion”
– IIse Crawford (Britse designer & oprichter Men&Wellbeing design Academy Eindhoven).
En dat is precies wat we doen: we kijken met andere ogen naar de situatie en doelen, gaan in de schoenen van de gebruiker staan en gieten alle informatie in een concrete oplossing. Een oplossing die onbewust het juiste duwtje geeft richting gezond gedrag.
1
MET ANDERE OGEN
Twee ogen: kijken
Allereerst brengen we de fysieke omgeving in kaart. Vanuit de Psychologie weten we dat inrichting en vormgeving ons gedrag beïnvloedt. Als je er dagelijks bent zie je het niet meer, maar uit onze scan blijkt altijd dat er kansen voor het grijpen liggen.
De omgeving beïnvloedt onze gezondheid en zelfs de manier waarop ons brein functioneert. Sommige kleuren laten ons bijvoorbeeld warmer voelen of maken ons spraakzamer. De patronen op vloeren en muren beïnvloeden creativiteit en de risico’s die we nemen, terwijl de grootte van een ruimte onze focus beïnvloedt.
2
IN DE SCHOENEN VAN DE GEBRUIKER
2 oren: luisteren
Om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, moet je in hun schoenen kunnen gaan staan. De ruimte moet de doelen van de gebruiker reflecteren: van je veilig voelen tot creatief, productief of gefocust. Welke ruimte wordt voor welk doel gebruikt en waar gaat het volgens de gebruiker mis?
We pakken het niet op de standaard manier aan: we gaan zelf rondlopen en de ruimtes en het gebruik daarvan observeren. Ongestructureerd stellen we vragen vanuit verwondering en brengen we beleving in beeld. De focus ligt op gedrag.
3
AAN DE SLAG
1 mond: delen
Aangezien ons gedrag daar duizenden factoren wordt gestuurd waar wij ons niet bewust van zijn, is het zinvoller naar daadwerkelijk gedrag te kijken dan naar iemands bewuste mening of intentie te vragen.
De scan resulteert in een concreet advies: een plan van aanpak om het gebouw beter af te stemmen op de wensen en doelen. Denk aan bekende nudges zoals lijnen op de vloer richting de trap of lavendelgeur voor ontspanning of herinrichting van werkruimtes waarbij we kijken naar licht, ruimte, geur, kleur en connectie met natuur.
- Scan van gebouw
- Focus op functie & ratio
- Gebruikersonderzoek
- Focus op beleving
- Plan van aanpak
- Concrete nudges & totaalaanpak
DUWTJE
Duwtje is verantwoordelijk voor het onderdeel ‘Omgeving’ en helpt op de zoektocht naar verandering. Met kennis van gedrag en de overtuiging dat vele kleine stapjes meer bereiken dan één grote stap. Maar bovenal door met andere ogen naar het vraagstuk te kijken en samen met de organisatie de uitdaging aan te gaan.
De afgelopen 9 jaar hebben we vraagstukken getackeld als: hoe kunnen we schuldenproblematiek oplossen, hoe zorgen we ervoor dat afval in de afvalbak belandt en hoe zorgen we ervoor dat er netjes geregistreerd wordt. De rol van Duwtje is om organisaties die vastlopen met dit soort te problemen te helpen innoveren. Bij Duwtje begrijpen we dat grotere, complexere uitdagingen om een heleboel verschillende perspectieven vraagt, die samen een antwoord vinden dat groter is dan wat één vakgebied alleen kan brengen.
Strategy Director drs. Liza Luesink
Wat jij doet, maakt echt verschil.
Duwtje is ontstaan vanuit de overtuiging dat we met het benutten van kennis over gedrag, zoveel meer kunnen bereiken. En dit blijkt steeds weer! Vol energie een vraagstuk induiken, mensen en middelen verbinden met als resultaat een mooi product: geen dag is hetzelfde!
Creative Director drs. Joyce Croonen
Een goed idee valt of staat met de uitvoering.
Vraagtekens zetten bij de dingen die we doen om zo tot een creatieve oplossing te komen, dat is waar Duwtje om draait. Daarbij combineer ik mijn kennis van de psychologie met kennis van design en fotografie/film. Precies het goede duwtje creëren is de grootste uitdaging!
KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP?