Elke minuut bewegen,
levert 7 minuten extra leven op.
In onze voeding zit steeds meer suiker. Van producten waarvan je niet eens zou bedenken dat er suiker in zit tot drankjes die tientallen suikerklontjes tellen. Tel daarbovenop dat we veel van onze tijd zittend doorbrengen in stressvolle werksituaties, en dan zijn de stijgende obesitascijfers niet zo schokkend meer.
Zelfs nu er op social media een enorme fitness hype is: je kunt niet meer om de #nomoreexcuses en #fitgirls plaatjes heen. Maar of dagelijks naar de sportschool nou de oplossing is? Begin met kleine veranderingen. Elke stap is er één.
HOE ZETTEN WE DE VOLGENDE STAP?
We bieden een schat aan mogelijkheden. De meeste organisaties beginnen met inspiratieseminars. Hiermee trigger je mensen om na te denken over hun eigen vitaliteit. Met alleen bewustwording ben je er nog niet. De truc is dan om medewerkers extra hulp te bieden met coaching en activity trackers waarmee de spiegel voorgehouden wordt. Welke stap ga jij zetten?
1
INSPIRATIESEMINARS
Een seminar zou je het best kunnen omschrijven als een college. In een anderhalf uur durende bijeenkomst over gespreksmethoden staan we stil bij een onderwerp naar keuze. Hieronder een greep uit de seminars die we aanbieden.
2
COACHING
Een nieuwe leefstijl ontstaat niet van de een op de andere dag. Bijna iedereen heeft daar hulp bij nodig. Wij bieden drie soort coaching: online, persoonlijk of in groepen.
3
ACTIVITY TRACKER
Om gemotiveerd te blijven hebben we feedback nodig. Uit onderzoek blijkt dat zelfmonitoring van beweging er voor zorgt dat mensen 30 tot 40% meer gaan bewegen. Wij bieden activity trackers en organiseren challenges om het gebruik ervan te blijven stimuleren.
Gezond bewegen
We weten allemaal dat we meer moeten bewegen, maar wat is daar nu echt de noodzaak van, hoe komt dat en welke beweegactiviteiten bieden dan de meeste gezondheidswinst. Door dit seminar wordt een en ander in een keer duidelijk, krijgt iedereen de spiegel voor gehouden en kan er in kleine stapjes veel winst behaald worden.
Eet je vitaal
Er zweeft veel advies over gezonde voeding in de media, Voedingscentrum kwam onlangs met de nieuwe Schijf van 5 en vanuit de World Health Organization kwam afgelopen jaar een aangepast advies op suiker, vlees en zout. Daar aan toegevoegd staan de kranten elke dag vol met resultaten van enkelvoudige onderzoeken waardoor het een grote onduidelijke massa van informatie is op gebied van voeding. In deze inspiratie lezing vatten we de kern elementen samen die, wetenschappelijk gezien, gegarandeerd bijdragen aan gezondheidswinst.
Mentale fitheid
Wat is mentale fitheid, hoe kunnen we hierdoor meer controle krijgen op onze leefstijl en gezondheid, maar ook op andere vlakken in ons leven. Wat is de oorsprong en wat de te beïnvloeden schakels van ons gedrag, hoe ‘voeden’ we ons mentaal en hoe blijven we mentaal ‘in beweging’. Deze inspiratie lezing biedt antwoorden op de vragen en reikt handvaten aan om de intrinsieke motivatie een positieve impuls te geven.
Mentale ontspanning
Zoals lichamelijk ontspannen belangrijk is voor een goede balans en herstel, zo is mentale ontspanning cruciaal om stressvolle situaties aan te kunnen en bewuster te leven. Er zijn verschillende vormen van mentale onspanning, van ademhaling, mindfulness tot meditatievormen. In dit seminar maak je kennis met al deze vormen.
Positieve gezondheid
Arts en onderzoeker Machteld Huber ontwikkelde een nieuwe WHO gezondheidsdefinitie en daarna het positieve gezondheid model. Dit model geeft een brede kijk op de invloeden van gezondheid, tegenover de traditionele behandeling van ziekten en symptoom bestrijding binnen de zorg sector. Van ziekte zorg naar gezond gedrag.
Online coach (individueel)
Iedere medeweker een persoonlijk leefstijlclub portaal, met daarin 4 online leefstijl cursussen, een web programma met korte workout video’s, het Nieuwe Gezondheid dossier waarin en de Nieuwe Gezondheid App. De medewerker wordt geprikkeld en ondersteund om te werken aan zijn of haar persoonlijke doelen. Om de leefstijlthema’s op de werkplek onder de aandacht te brengen, krijgt de organisatie elke maand digitaal een inspiratieposter aangereikt. Ook wordt elke maand een nieuwsbrief aangereikt welke oproept om in te haken op het thema van de maand.
Persoonlijke coach (individueel)
De erkende Nieuwe Gezondheid coach begeleid medewerkers op gebied van beweging, voeding, ontspanning, mentale fitheid en motivatie. Veel mensen die gezonder willen leven hebben deze stok achter de deur nodig, zeker in het eerste half jaar. De Nieuwe Gezondheid coach is in eerste instantie de leefstijl educator. In elke coach sessie wordt een stuk cruciale leefstijl kennis over gedragen, om zo de deelnemer als het ware op te leiden tot leefstijl coach van zichzelf. Naast het educatieve deel zal de coach ook altijd een analyse uitvoeren, wat is de stand van zaken, en samen met de deelnemer een perspectief bepalen, wat wil men bereiken. Van de coach krijgt de deelnemer dan hulpbronnen aangereikt, die er aan bijdragen dat de geleerde leefstijl aspecten verankeren in de leefstijl.
Bewuster vitaal programma
Laat uw team kennis maken met een unieke combinatie van fysieke en mentale fitheidsactiviteiten, verschillende vormen van bewegen, waaronder bootcamp, pilates, core conditioning, stretching, met behulp van aandachtstraining mindfullness. Medewerkers bereiken met de fysieke trainingen een betere balans, coördinatie, core kracht en lenigheid en komen met mindfullness dichter bij hun gevoel en leren actief ontspannen. Medewerkers leren tevens over vitale voeding (volgens de nieuwe Gezondheidsraad voedingsrichtlijnen), gezond- en preventief bewegen (volgens de WHO beweeg- en preventie richtlijnen) en het ontwikkelen van mentale fitheid. Een uniek combinatie programma ontwikkeld, om de vitaliteit fysiek en mentaal een positieve impuls te geven.
Elke 2e weken vindt er een activiteit plaats, de ene keer met de nadruk op Mindfullness, de andere keer wordt gestart met een korte leefstijl workshop, gevolgd door een fysiek uitdagende training.
Tijd: 14.00-16.00 uur (in overleg met deelnemers)
1e sessie: Introductie met Gezond bewegen en sportieve activiteit
2e sessie: Kennis maken met mindfulness en hoe dit in je leven te integreren/body-scan (voor wie dat wil)
4e sessie: Vitale voeding en sportieve activiteit
3e sessie: Uitbreiden mindfulness mogelijkheden in bewegen en hoe je ademhaling hierbij kan helpen.
5e sessie: Mindfull yoga en leren waar jouw mentale en fysieke grenzen zitten.
6e sessie: Mentale fitheidstraining en sportieve activiteit
7e sessie:Allerlei bewegingsvormen en mogelijkheden mindfulness toe te passen in je verdere leven.
8e sessie: Vitaal leven model en sportieve activiteit
Dit programma kan in groepen van maximaal 15 personen, eventueel op locatie verzorgd worden.
Persoonlijke challenges
De deelnemer krijgt inzage in stappen, beweegtijd, calorieverbruik en afstand, per uur, dag, week en jaar. Voldoende informatie om persoonlijke challenges te stellen en steeds dat stapje verder te gaan. Een geautomatiseerd coach programma tipt de deelnemer als men een record behaald, als de activiteiten terugvallen, maar ook als de dagdoelen in beweging behaald worden.
Groep challenges
Mensen worden graag uitgedaagd en dagen zelf ook graag uit om tegen een groep te challengen. Dit beweeg programma biedt de mogelijkheid voor medewerkers om onder elkaar een challenge op te starten, met bijvoorbeeld een familelid of collega, maar er kan ook een groepschallenge opgestart worden en zelfs kunnen verschillende afdelingen tegen elkaar challengen.
NIEUWE GEZONDHEID
Het bedrijf dat het blok voor medewerkers verzorgd is Nieuwe Gezondheid, onderdeel van EFAA. EFAA is een Europees erkend opleidingsinstituut voor fitness en opgericht door ondernemer John van Heel. John werkt samen met verschillende grote bedrijven en organisaties om gezondheid beter op de kaart te zetten. De programma’s van Nieuwe Gezondheid zijn gebaseerd op de beweeg- en preventie richtlijn van de World Health Organization (WHO), de Voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad, Positieve Gezondheid en gedragsbegeleiding programma’s.
KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP?