Waarom binnen je comfortzone blijven
als daarbuiten veel meer te beleven valt?
Een gezonde werkplek wordt niet alleen bevorderd door je leefstijl of door de omgeving, maar ook door een goede balans en een fijne werksfeer. Veel (team)leiders zullen beamen dat gesprekken met medewerkers vooral hierover gaan. Het is echter niet vanzelfsprekend dat je medewerkers intrinsiek kan motiveren om stappen te zetten richting meer werkgeluk. Welke vragen kan je stellen in een gesprek die bijdragen aan dit doel? Wat is je eigen invloed in een gesprek en wat is ‘echt luisteren’?
Wij hebben kennis uit de psychologische gespreksvoering vertaalt naar praktische handvatten die ook jou expert maken in het voeren van dit soort gesprekken. En dat zonder wollig taalgebruik te hoeven gebruiken! Ook helpen we medewerkers om meer opgeruimd de dag door te komen door praktische tips aan te bieden.
INTRINSIEK MOTIVEREN
Ben je in je werk op de een of andere manier bezig met het bevorderen van gezondheid? Er ligt een schat aan kennis op je te wachten waarmee je je werk effectiever en leuker kunt maken! We hebben vier modules ontwikkeld waarmee je je kennis en vaardigheden kunt vergroten. Onderstaand aanbod is er in de vorm van korte seminars en intensieve workshops.
1
GESPREKSTECHNIEKEN
Over het algemeen vinden mensen het niet zo gemakkelijk om zonder (voor)oordelen in contact te treden met anderen. Je eigen aannames, overtuigingen en opvattingen spelen altijd een rol in hoe je anderen beoordeelt. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat dit zo min mogelijk een negatieve rol speelt tussen jou en je deelnemer? Je wordt je een stuk bewuster van de invloed van je eigen opvattingen, aannames en overtuigingen en leert hoe je deze zo min mogelijk een negatieve rol kunt laten spelen in het contact met anderen.
We bieden drie verschillende blokken aan:
De waarde van luisteren
Het klinkt zo gemakkelijk. Luisteren gaat toch vanzelf? Helaas is echt luisteren nog een hele kunst. In de psychologische gespreksvoering wordt in dit kader regelmatig gesproken over ‘leeg luisteren’. Wat is echt luisteren nu eigenlijk en op welke manier doe je dat? Waar moet je nu op letten en welke meerwaarde heeft het als dit je op een goede manier lukt? Door kennis op te doen over dit thema en er mee te oefenen zal je merken dat ‘tussen de regels door’ luisteren ontzettend veel informatie kan opleveren. Met die ‘verborgen’ informatie kan je vervolgens weer veel meer van betekenis zijn voor de ander.
De waarde van vragen stellen
Vragen stellen we vooral als we iets willen weten van mensen, maar wil je jouw gesprekspartner intrinsiek motiveren dan krijgen vragen ineens een andere lading. De juiste vragen kunnen er toe leiden dat mensen over heel andere dingen gaan nadenken en geprikkeld worden om de verborgen motivatie te vinden. Je krijgt zicht op vraagtechnieken die je helpen net iets meer uit een gesprek te halen en die er toe leiden dat je beter aansluit bij degene die tegenover je zit. De technieken die je gebruikt moeten natuurlijk wel bij je passen zodat het vanzelf gaat en het geen ‘trucjes’ worden. Welke technieken er allemaal zijn leer je in deze bijeenkomst.
Starthouding
Over het algemeen vinden mensen het niet zo gemakkelijk om zonder (voor)oordelen in contact te treden met anderen. Je eigen aannames, overtuigingen en opvattingen spelen altijd een rol in hoe je anderen beoordeelt. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat dit zo min mogelijk een negatieve rol speelt tussen jou en je gesprekspartner? Je wordt je een stuk bewuster van de invloed van je eigen opvattingen, aannames en overtuigingen en leert hoe je deze zo min mogelijk een negatieve rol kunt laten spelen in het contact met anderen.
Eén van de belangrijkste informatiebronnen in het contact met anderen is de non-verbale communicatie. Er wordt verschillend over gedacht, maar we kunnen wel zeggen dat meer dan 70% van hetgeen we elkaar duidelijk willen maken non-verbaal gebeurt. Wat zegt het nu als iemand zit te zuchten en te kreunen? Betekent dat altijd dat iemand ongemotiveerd is of iets heel lastig vindt? We denken al snel dat we degene die tegenover ons zit goed kunnen inschatten, maar heb je het wel altijd bij het rechte eind? En wat straal je zelf eigenlijk uit? Non-verbale communicatie is bepalend voor het verdere verloop van het contact, maar het gebeurt doorgaans vooral onbewust. Het is niet alleen belangrijk om de ander op de juiste manier in te schatten, maar het is ook belangrijk om te weten hoe je zelf op de ander overkomt.
2
OPGERUIMD DE DAG DOOR
Vitale medewerkers zijn medewerkers die een goede balans ervaren tussen werk en privé. Toch is het in de praktijk een stuk lastiger om deze balans te vinden en niet continue achter alle feiten aan te lopen. Er zijn tal van zaken die ervoor zorgen dat mensen dat negatieve gevoel ervaren en maar niet lijken kwijt te raken. In deze workshop bespreken we allerlei praktische tips om met een opgeruimd hoofd aan het werk te kunnen. Opgeruimd de dag doorkomen blijkt een stuk gemakkelijker dan op het eerste oog lijkt! Dit aanbod is er voor medewerkers, maar ook voor leidinggevenden die anderen hierin willen begeleiden.
3
GROEPSDYNAMIEK BEGELEIDEN
In deze workshop staan we stil bij essentiële kennis over het begeleiden van groepen. Het is nog niet zo gemakkelijk om groepsdynamiek zo te begeleiden dat je ook echt effect sorteert. Als mensen goed samenwerken en helderheid hebben over elkaars rollen dan bevordert dat de productiviteit en daarmee ook het werkgeluk. Dan is er al snel een goede stap gezet in de richting van meer duurzame inzetbaarheid. Je zal echter niet de eerste gespreksleider zijn die met weerstand te maken krijgt. Maar hoe doe je hier nu iets nuttigs mee en hoe krijg je iedereen weer tevreden de deur uit?
Ook is het mogelijk om Stapje in te zetten als gespreksleider. Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van groepen bij diverse organisaties.
WAJZ
Het slimmer en beter coachen begeleiden van groepsdynamiek en leren hoe je ‘opgeruimd’ aan het werk kan gaan wordt vormgegeven door Victor Boldewijn, directeur van WAJZ – een door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs gecertificeerde instelling. WAJZ heeft jarenlange ervaring in het verzorgen van vaardigheidstrainingen en in het begeleiden bij conflicten en samenwerkingsvraagstukken.
Als ervaren trainer en schaduwmanager is Victor gespecialiseerd in het stellen van de juiste vragen. “Wij komen niet vertellen hoe het zit of hoe het beter kan. Dat weten deelnemers aan onze programma’s vaak heel goed. We gaan er altijd vanuit dat de oplossing dichtbij en dus binnen handbereik is. Als wij maar de juiste vragen stellen”.
KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP?